Pages

Ads 468x60px

Labels

Wednesday, 27 February 2013

Travelog Korea - Hari 2: Seoul-Jeju Island

Suhu hari kedua drop ke -1 degree celsius....mak aiii cejukkknyeerr...First time dalam hidup bangun-bangun suhu below 0 degree... (o_O). Dah la tak beli lagi winter coat..muahaha..redah je la dgn 3 layer baju: thermal wear or long john, t-shirt lengan panjang & sweater. Oh tak dilupakan mafla & glove..Alhamdullillah ia sudah memadai...maka bermulalah pengembaraan kami di bumi Korea.

Perjalanan diteruskan ke Gyeongbokgung Palace dengan subway. Dari station Hyehwa (line 4), turun di  station Dongdaemun then transfer ke (line 1) untuk ke station Jongno-3(sam)-ga. Dari situ, transfer pula ke (line 3) untuk ke station Gyeongbokgung. Klik map bawah utk visual yang lebih jelas.


Di station Gyeongbokgung, kami disapa oleh sekumpulan remaja yang berpakaian oren. Rupa-rupanya, diorang ni tourist guide yang boleh berbahasa Inggeris dan tiada sebarang bayaran dikenakan jika mahukan perkhidmatan diorang ni..it is FREE... Diorang dipertanggungjawabkan untuk memberitahu pelancong mengenai sejarah dan membawa kita melawat di sekitar Istana Gyeongbokgung....dan kitorg pon ape lg, dah kata free so lenjan je la kan..hik3..


Tourist guide kitorang yang comel...baru umur 16 tahun..pernah travel banyak negara termasuk Malaysia...*sempat jadi wartawan kejap..hik3*
 

Pintu utama Istana Gyeongbokgung, dikenali sebagai Gwanghwamun Gate. Ia menjadi simbol kerajaan Dinasti Joseon.


Ni la official guards di hadapan pintu utama Gyeongbokgung Palace

 
 
Apakah perbezaan bahagian sebelah kiri dan sebelah kanan dataran ini? Menurut tourist guide comel kitorg tu, pada zaman Dinasti Joseon apabila ada keraian yang melibatkan Raja dan rakyat jelata, makanya inilah dataran tempat diorang berkumpul. Bahagian sebelah kanan untuk pegawai kiri kerajaan (macam menteri-menteri kalau tak silap) manakala bahagian kanan adalah untuk kakitangan kerajaan yang biasa...





Elemen yang dipengaruhi daripada unsur kebudayaan China iaitu patung karakter Journey To The West  
 

Frozen lake
 

 Bertentangan dengan Gyeongbokgung Palace terletak pula The Statue of King Sejong the Great. Siapa King Sejong ni??
*please google sendiri ye..jgn malas..keh3x*


King Sejong the Great profoundly affected Korean history with his introduction of hangul, the native phonetic alphabet system for the Korean language



Disebelah petang kitorang akan ke Pulau Jeju, maka kitorang ambil keputusan untuk tinggalkan beg-beg yang gedabak-gedabak ni kat guesthouse yang bakal kitorang duduk sekembalinya dari Jeju nanti. Untuk ke Hongdae dari SungKyunKwan ni staff guesthouse suggest untuk naik taxi kerana ia lebih memudahkan. Minhong (owner guesthouse) dengan baik hatinya tolong panggilkan taxi & bgtau ke mana arah tuju kami kepada driver taxi tu. Dah sampai Hongdae boleh plak tersesat-sesat cari guesthouse tu...dah la sejuk..wohohoho..kitorang  ni dah takut kalau-kalau taxi driver ni biar kitorang terkulat-kulat kat Hongdae tu sendiri...fortunately diorang sgt la bagus sampai tlg callkan orang guesthouse tu la....cari punya cari akhirnya terserempak dengan staff guesthouse yang dok mencari kitorg jugak ghupenye..hehe...fuhhh selamat..

After settle tinggalkan barang, maka berangkatlah kami ke Gimpo Airport. Kami guna subway sebab senang sebab dari station Hongik University di ambil AREX terus ke Gimpo Airport tanpa perlu transfer. AREX atau KORAIL AIRPORT RAILROAD adalah perkhidmatan train tanpa henti terus ke lapangan terbang.

Utk ke Jeju kitorg ambil flight Eastarjet yang telah dibeli dua-tiga bulan awal dengan harga KRW90,200 untuk return tiket. Ketika tunggu dalam balai pelepasan dan queue nak masuk flight, apa yang aku perasan adalah hanya kami sahaja yang berhijab ketika itu. Patut la ada yang tengok semacam je...hehe..nasib badan..


Keadaan sekitar Airport Gimpo...


Fee admission Gyeongbokgung Palace: KRW 3,000
Return flight Jeju-Seoul via Eastarjet: KRW 90,800

Untuk pengembaraan di Jeju Island : travelog korea- hari-3 - seogwipo, jeju Island


Monday, 18 February 2013

Travelog Korea - Hari 1: KUL-ICN

Setelah segala persiapan dilakukan, maka tibalah hari yang dinanti-nanti..flight dari Kuala Lumpur (KUL) ke Seoul (ICN) adalah pada pukul 8.50 pagi..maka setelah selesai bersolat Subuh, berangkatlah kami ke LCCT.Perjalanan ke Korea dengan menaiki Air Asia X mengambil masa lebih kurang 7 jam.

Disebabkan flight pagi dan tak cukup tidur packing barang semalaman, maka 7 jam itu tak la terasa sgt sebab banyak dihabiskan dengan membuta je...hehe..bangun hanya ketika stewardess AA nak bagi makanan yang diorder...time tu mata sangat la kelat nk buka, ambil makanan then terus tido balik..boleh pula macam tu kan...haha, nasib le...lebih sayangkan tidur daripada makan...dah nak sampai baru la kitorang start makan, sebagai pengalas perut setibanya di Airport Incheon nanti.

Dari corong bunyi perut kapal terbang bergema la suara kapten mengatakan bahawa kita sudah mahu mendarat dan suhu ketika itu kalau tak silap dalam 4-5 degree celcius kot, tetapi yang penting bawah 10 degree celcius okay. Wohohoho...serta-merta perut aku rasa seperti ada rama-rama..calm down..calm down..aku cuba merilekskan diri..nak lari balik dah tak boleh dah, giler ko, dah sampai pon...terus aku berdoa: Ya Allah, permudahkanlah perjalanan kami ini...

Sampai je kitorg just ikut je semua orang jalan utk pengambilan bagasi, but before that kena la melepasi immigresen dulu...dan pulak time dok queue tu bersembang dengan kakak-kakak dari Johor. Diorang ni datang berkumpulan around 6-7 orang juga la..diorang quite terkejut bila bgtau yg kitorang ni just travel berdua je, dah la dua-dua perempuan duduk sampai 10 hari plak kan..hehe..peace..

Immigresen diorang tak banyak kerenah, Alhamdulillah semua berjalan lancar....don't worry semua signboard ada tulis dalam english..just follow je...keluar ke balai ketibaan tiba-tiba terserempak dengan kak zarina..!! Sape tuh?? Alah penulis blog budgettravel2korea la..Apalagi Aini pon, "Hai kak Zarina.." woah mcm dh kenal lama..hik3..Then, kitorg pon cari la port..biasala, sampai kat tempat asing blank sekejap apa nak buat...Mula-mula kitorg buka balik itinerary, then terus gi beli T-Money..tadaaa..ni la T-Money card..



harga kad ni KRW2,500 then topup kredit KRW 30,000 utk perjalanan 10 hari. Kad ni boleh guna utk transportation (subway, bas, certain taxi), beli barang di 7-eleven, GS25..
*udah2 jgn mengkome nak convert ni ke RM, nnti alamatnyer tak berjalan le mengkome*
pastu, gi tourist information, tanya & minta itu ini like map, bus route & schedule..kaki mula melangkah keluar airport menuju tempat tunggu bas...woahhhh ssejuuuukkk nyer mak ko..ghupanya baru lepas hujan..cuba bayangkan di  musim winter yg sejuk then hujan mencurah-curah, korang agak-agak kesejukan dia mcm mna..fuhh fuhh..hembus-hembus nafas keluar asap noks..
Kitorg tunggu bas nombor 6011 untuk ke SungKyunKwan University sebab penginapan malam pertama di Seoul adalah guesthouse BACKPACKERS INSIDE..ni aku booking through hostelworld, sgt senang. Menurut pihak guesthouse, lebih senang naik airport limousine bus 6011 ni compare naik subway..aku pon tak tahu kenapa, maybe sebab senang nak angkut barang-barang since bus tu ade tempat simpan luggage & direct terus ke sungkwunkwan tanpa perlu transfer like subway kot. Tambang bas KRW10,000 dan perjalanan memakan masa around 1 hour & half...


Ni la bilik kitorg...

sgt cozy...boleh on9 & tgk tv guna komputer tuh..
kitorg sampai guesthouse dalam pukul 6 lebih tapi time tu dh gelap sebab pada musim winter waktu siang lebih pendek daripada malam...sunset di Seoul dlm kol 6 pm kalau tak silap. Usai solat jamak, aku pun ajak la Aini keluar jenjalan di sekitar Seoul and to be exact Dongdaemun Night Market. ngeh ngeh... Malam kan masih muda..giitteeww..maka berjalan la kami ke stesen subway Hyehwa. Gigih walaupun cuaca sangat sejuk.

Penginapan 1 mlm di Backpackers INSIDE: KRW 20,000 per person/night  for basic twin room.
*Tapi bilik diupgrade ke deluxe room sebab bilik yg ditempah penghuni asal tak nak keluar lg..so, dpt la kitorg bilik yg lengkap dgn bilik air + fridge + mini kitchen.. I loike*



Sunday, 17 February 2013

Prakata pengembaraan ke Korea

Ini hanyalah plot imbas kembali sebulan dua sebelum berangkat ke Korea...

" YEAY...Alhamdulillah cuti sudah diapprovekan bos..." kata aku kepada Aini, partner in crime aku untuk perjalanan sebagai backpacker ke Korea.

First of all, apa itu backpacker?
Kepada sesiapa yang tak tahu, backpacker dalam konteks pengembaraan bermaksud satu bentuk perjalanan kos rendah, bebas antarabangsa. Ia juga boleh disama ertikan dengan pengembara jalanan. Ia termasuk penggunaan beg atau bagasi lain yang mudah dibawa untuk jarak jauh atau tempoh masa yang panjang, penggunaan pengangkutan awam; penginapan murah seperti asrama belia; tempoh yang lebih lama untuk perjalanan apabila dibandingkan dengan percutian konvensional; dan kepentingan dalam mengetahui budaya hidup penduduk tempatan serta melihat pemandangan.

 Trip ke Korea ni adalah pada awal bulan Februari 2013. Dari bulan dobelas (Desember 2012) lagi aku dah booking cuti awal-awal pada bos.....haha..awal tak aku mintak cuti...bila dah confirm dapat cuti baru la misi mencari kelengkapan ke sana bermula. Perjalanan kami ke sana adalah ketika musim sejuk...dari pertanyaan dan research-research yg aku buat, ramai yang cakap Februari is one of the coldest month during winter in Korea. So, aku hanya berserah dan tawakal je..*pada hal dalam hati ni Tuhan je yg tau* hewhewhew...

Sebenarnya tiket untuk ke sana telah dibeli setahun sebelum keberangkatan kami...tetapi aku tak la begitu excited sangat.. al-maklum la bak kata orang tua-tua, jangan seronok lebih satgi tak jadi bak hang..hehe

Setelah lebih 80 peratus persiapan siap, TIBA-TIBA ada meeting tergempar bersama bos-bos..
"Dimaklumkan bermula pertengahan Januari 2013 ni hingga ke Mac 2013 cuti semua DIBEKUKAN!! the reason is because of election just around the corner"...WHATTTTT...Mataku dh terbeliak, air liur dah terasa berpasir dgr ayat-ayat yang keluar dari mulut bos ni...oh noooo..apa aku nak bagitahu partner aku ni...haila..

Yo bos, you must be kidding rite..?!!

So nak tak nak, aku kena bersemuka dengan bos-bos ni untuk minta pelepasan. Dalam hati aku sangat-sangat la berdoa dapat pelepasan kalo tak burn je la duit flight & deposit hostel yg telah dibuat. Rugi woahh..tak nak aku...Perbincangan bersama bos-bos sgt memberangsangkan..the rest is history *hatiku berbunga-bunga riang, berlari-lari anak ke kiri dan kanan dambil mengibas-ngibas rambut...*

Jam berdetik...masa berlalu dengan begitu pantas. Tengok-tengok lagi seminggu je nak berangkat...adeyh, aku rasa bagaikan ada rama-rama dalam perut ni...makan tak lalu..
ooppss ni bukan la kes excited terlebey hokay..ni tandanya nebes...
mau taknya, first time nak travel ke luar negara tanpa parents lak tuh (nampak sgt anak manja kan..whatever..hehe)...& paling utama ialah FIRST TIME in my life travel as a BACKPACKER..pegi plak negara yang bukan  native speakingnya English plak tuh..haha..hamek ko..


p/s: I do not own this pic. credited to the owner.

Yosh, mari kita mulakan pengembaraan...lets make a first move to see the world..