Pages

Ads 468x60px

Labels

Wednesday, 13 April 2016

Travelog South Island, New Zealand (Spring): Hari 5 - Milford Sound cruise, Nugget Point Lighthouse, Kaka Point

13/11/2015

Hari ini kitorg dijadualkan naik cruise di Milford Sound pukul 9.15am dan perlu ke kaunter untuk pengesahan dalam 15-30 minit sebelum trip. Disebabkan kitorg dah memang stay berhampiran pelabuhan, kitorg boleh la dok buat rileks2 masak breakfast & toaster bagai...pastu apa lagi menjerit la mak sedara aku. 

'Better awal daripada lambat,' kata bekas ketua polis Kuala Kangsar  merangkap bapa saudara aku.
Apa lagi masing-masing seperti diberi arahan dalam skuad uniform bergegas siapkan breakfast. Dah tak sempat breakfast terus la simpan-simpan untuk dibawa bekal makan dalam cruise. 

Sampai-sampai je di parking jeti tu ingatkan dekat la kaunter-kaunter cruise ni kan...nanhado nyer...rupa2nya dalam 500m gak la jaraknya. Pergh pagi2 lagi dah berlari-lari anak takut terlambat. Kitorg dah janji dengan  Rezal, Kak Shima dan Wan nak jumpa kat sini. Diorg ni dari Te Anau, so diorg memang bertolak ke sini awal-awal pagi lagi. Sampai je jumpa diorg terus ke kaunter untuk ambil kad or kupon untuk naik cruise ni. 

Untuk cruise Milford Sound slot pagi 9.15am dari Jucy kitorg dapat dengan harga NZD40 bagi perjalanan selama 1 jam lebih. Ni kitorg tempah sehari sebelum di office jucy yang terletak di Queenstown. Oleh sebab tu, dia bagi kitorg discount sikit kot. Ikut nasib kot. huhu..Kalau ikutkan website jucy utk trip pukul 9.15am adalah dalam NZD45/person. Jika tempah di Queenstown dan tempahan berkumpulan mungkin boleh dapat murah sikit. Selain dari tu, anda juga boleh check website bookme.co.nz untuk dapatkan discount bagi pelbagai aktiviti. Tapi hanya limit untuk beberapa tempat sahaja. Boleh rujuk link jika berminat nak naik Jucy Cruize: http://www.jucycruize.co.nz/

Ini la crusie yang kitorg naik..boleh duduk bahagian ruang bertutup ataupun atas dek..pic credit to Aini.. :)

Ketika menaiki cruise sepanjang menyelusuri Milford Sound ini kitorg ternampak kelibat ikan paus yang kebetulan berada di situ dan diakui oleh kapten kapal tersebut bahawa kami bertuah dpt bertemu whale kerana ianya sangat2 jarang berlaku. Serious scenery sepanjang perjalanan ni sangat cantik dan  terbaik...




Posing wajib...iskh3x...anak sapa la tu..haha

 Us...

 Ni la laluan pergi balik dari tempat parking ke kaunter-kaunter cruise

 Malaysian yang kitorg terserempak time naik cruise sekali..yang belakang sekali tu 'mat salleh' yg sentiasa happy go lucky..

Ni waktu tunggu traffic light kat Homer Tunnel dari Milford Sound ke Te Anau..Aku apa lagi, cakap kat Aini nak keluar amik gambar sementara tunggu kat situ..Nasib baik takde kereta dari arah bertentangan. Pak sedara aku dok countdown & monitor timing kat traffic light tu..Oh ye, kat traffic light ni ada ditunjukkan masa lagi berapa minit untuk lampu bertukar hijau.

Berjaga-jaga la kalau terjumpa burung ni kat New Zealand. Burung ni suka curi makanan.

 Singgah makan and solat kat park di Te Anau

Dari Milford Sound kitorg singgah Te Anau untuk ke toilet, makan, solat dan isi minyak sebelum meneruskan perjalanan ke Nugget Point Lighthouse. Untuk sampai ke Nugget Point ni dalam 3-4 jam gak rasanya.

 Nugget Point Lighthouse


Dekat nugget point lighthouse ni la group aku berpisah dengan group Rezal dan mak sedara aku. Sebab diorang akan meneruskan perjalanan ke Dunedin sebelum balik ke Christchurch esok hari untuk balik ke Malaysia. Group aku pula bermalam ni kawasan ni iaitu kat Nugget View & Kaka Point Motels. Dari motel ni boleh nampak lighthouse sayup-sayup. Ni link motel tu: http://www.catlins.co.nz/

 Pemandangan waktu senja dari motel kitorg..kat sini pun cantik untuk stargazing sebenarnya tapi kitorg penat & tak gigih...ahaha

Boleh rehat-rehat sambil minum kopi dengan deruan ombak & angin...

Pemandangan di waktu pagi dari balkoni motel.
Dari sini boleh nampak sunrise sebenarnya. Tapi kan kitorg tak gigih pagi tu. So kirim salam sajor la..haha

 View dalam bilik motel..

 Dapur..

 Turut disediakan bantal tambahan, hanger dan towel

 Katil single di ruang tamu...luar tu balkoni yang boleh nampak laut...

Sunday, 10 April 2016

Travelog South Island, New Zealand (Spring): Hari 4 - Arrowtown, Drift Bay & Milford Sound Lodge

Hari seterusnya kitorg check out dari Butterfli Lodge dan ke Arrowtown dulu sebelum menuju ke Milford Sound Lodge melalui Te Anau. Kebiasaannya ramai yang akan bermalam di Te Anau sebelum ke Milford Sound. Tetapi memandangkan kami dah tempah jucy cruise Milford Sound pukul 9 pagi dan perjalanan ke Milford Sound dari Te Anau memakan masa dalam satu jam setengah ke 2 jam gak la so makanya aku decide untuk stay di Milford Sound Lodge kerana lebih dekat hanya dalam 500 meter sahaja untuk ke tempat cruise berlabuh. Dalam group aku ada warga emas so, tak nak la bangun 4-5 pagi drive pagi-pagi buta kan. Nanti penat pula.

Ni kat Arthurs Point di Queenstown kalau tak silap.



Arrowtown merupakan sebuah pekan ala2 pekan koboi..


On the way untuk ke Milford Sound Lodge..



Singgah lunch at Drift Bay...kitorg terjumpa tempat ni pun secara tak sengaja..and the view sangat2 awesome..tapiii sejuuuukkk..makan pun gigil2 tangan..hahaha..


Bergambar di Drift Bay...

video
Video pemandangan di Drift Bay..diambil menggunakan phone sahaja..





Selepas tu kitorg pun meneruskan kembali perjalanan. Tetapi sebelum terus ke Milford Sound Lodge, kitorg singgah dulu di Te Anau untuk cari station minyak and solat. Kitorg pergi ke town Te Anau dan cari parking untuk cari toilet. Kebetulan ada satu tempat tu memang ada banyak parking dan ada kedai baju dekat dengan tempat tu. Kitorg pun masuk la then terjumpa seorang rakyat Malaysia yang kerja di situ. Rupanya dia buat working holiday di NZ dengan menggunakan Working Holiday Scheme Visa yang diberi kepada rakyat Malaysia yang berminat setiap tahun.

Untuk ke Milford Sound Lodge dari Te Anau mengambil masa dalam dua jam. Oleh itu, silalah penuhkan minyak kereta dan makanan untuk dibawa ke sana. Kerana tak silap kat Milford Sound macam takde pun station minyak. Untuk ke Milford Sound Lodge tu kita akan melalui Homer Tunnel yang dikatakan agak scary oleh blogger2 sebelum ni. 

Kat Homer Tunnel hanya muat untuk dilalui sebuah kereta je. Oleh itu, akan ada traffic light untuk mengawal lalu lintas. Tetapi rupa-rupanya traffic light ni bukanlah berfungsi sepanjang masa. Tepat pukul 6 petang diorg dah shut down power traffic light tu...daannnnn guess what? Aku dan ahli rombongan tiba tepat-tepat pukul 6 pm kat Homer Tunnel. Dangggg...terus berdebar-debar...dengan sunyinya tempat tu cuma nasib baik cerah lagi...Dalam tunnel tu tak de lampu sangat just ada lampu kereta saja...weh cuak weyh..dah la aku lead & drive time tu...waktu tu aku just doa-doa supaya takde kereta dari arah satu lagi..kalau tak, tak tau la nak buat mcm mana...huhu..

 Homer Tunnel..*picture credit to the owner*

 Jalan selepas melalui Homer Tunnel..
Bila kita dah start masuk kawasan ni coverage phone & internet terus jadi no coverage..

 Waktu pukul 7 lebih malam masih cerah..Ini kerana ketika musim spring, siang nya panjang..dalam pukul 8-9 lebih baru gelap..

Kitorg sampai ke Milford Sound Lodge dah senja. Terus masuk untuk check-in..aku ambil 7 bed dorm untuk rombongan aku. Di sini ada communal kitchen dan toilet kena share. Tapi yang bestnya dia asingkan toilet lelaki dan perempuan. Kat sini serious sejuk gilerrr....ye la kita berada di tengah-tengah bukit-bukau...memang satu malam ni memang tak boleh nak online or message ke apa sebab no coverage at all...Di sini ada wifi tapi bukan free la..kena bayar..tak ingat plak harganya..rasanya diorg mcm guna satelit coverage kot...Malam tu kitorg masak salmon asam pedas and salmon saute ngan garlic...so nyummehss..sejuk-sejuk makan plak nasi panas-panas skali ngan asam pedas memang marvelous...hahaha...

Malam tu aku, Aini dan nenek saudara aku buat kerja giler pergi stargazing dekat ngan tempat cruise. Dah la sunyi dan gelap gelita plak tuh...ditambahkan pula dengan sejuk ya amat..gigih sangat kan...kitorg parking kereta kat car park tempat orang nak naik cruise. Dari situ boleh dengar bunyi angin & bunyi air di fiordland. Best...tenang je rasa...Dari Milford Sound Lodge nak ke tempat ni dalam 500 m - 1 km gak kot..

Kalau berminat nak stay sini boleh direct booking ngan diorg. Ni link Milford Sound Lodge: https://www.milfordlodge.com/

Thursday, 7 April 2016

Travelog South Island, New Zealand (Spring): Hari 3 - Queenstown (Luge ride, Glenorchy)

11/11/2015

Harini kitorg plan nak buat aktiviti di sekitar Queenstown. Mula-mula kitorg ke skyline gondola untuk main luge. Harga untuk tiga kali ride luge dan tiket gondola return dalam NZD48/person. Yang main luge hanyalah 4 orang coz yang lain-lain tu just naik gondola dan pusing-pusing kat atas tu je.

 Lake Wakatipu..



 Bergambar di balcony Butterfli Lodge..belakang tu Lake Wakatipu..cantik woih...sumpah wa tak tipu punyerr...baju tu tak menahan...patriotik sangat ko!!! HaHaHa

 Posing dulu sebelum naik gondola di skyline

 View bandar Queenstown dari dalam cable car...cantiksss...

 Ledge Bungy Jump
Pemandangan Queenstown dari Bob's Peak




 Naik chairlift untuk ke tempat luge..dah la sejuk kat atas ni..tetibe time nak turun chairlift ni kaki kejang...hahaha..sakit ya amat...lepas tu time nak repeat naik benda ni kitorg regang2kan kaki untuk elak cramp..

Lumba jangan tak lumba...

video

 Video luge ride in Queenstown

Lepas dah main luge, perut dah mula berkeroncong minta diisi. Makanya kami ambil keputusan untuk ke bandar Queenstown untuk lunch. Plannya nak makan fish & chips yang ramai blogger2 dok try sebelum ni. Malangnya semua kedai2 tu dah tutup rupanya. sob3x...So kitorg mencari-cari la kot2 ada tempat makan lain. Terjumpa sebuah mall di tengah-tengah bandar ni yang kebetulan ada kedai kebab halal. Tak silap nama mall ni O'Connells Shopping Centre yang terletak di Corner Camp and Beach Streets. Nak cari mall ni agak tricky sikit sebab mall tu tak nampak macam mall pun (bagi aku la kan)...sebab macam yang kita tahu mall ni mesti la tinggi gittew..tapi mall kat sini idoklah sebegitunyer...Bangunan dia sederet dengan kedai-kedai lain. Tak tinggi pun. Tapi dia ada macam tingkat2 bawah tanah. Kena turun guna escalator dan kedai kebab tu ada kat sebelah kanan tak silap.  

 Cari tanda yang warna hijau tu kat luar...*sorry gambar kabur ambil dari tenet je*

kedai yang warna merah tu ada jual kebab halal.

Berposing di tempat wajib di Queenstown..hahaha...kat deretan belakang kedai-kedai tu ada jual souvenir. Nak murah boleh cari kat kedai DFO.

Dah habis makan kitorg decide nak pergi Glenorchy. Sebelum bergerak ke Glenorchy kena isi minyak penuh-penuh dulu. Harga minyak di New Zealand ni tak tetap boleh berubah hari-hari dan setiap station minyak kadang-kadang tak sama pun harganya. So pilih yang mana berkenan di hati. Kat Glenorchy susah nak jumpa station minyak. Tak silap ada satu kecil je station minyak tu.

 On the way nak pergi Glenorchy







Pekan kecil Glenorchy


Waktu ni kitorg saje je la berhenti kat depan tempat ni nak ambil gambar. Tetibe kan pintu pagar kayu tu terbuka dengan sendirinya.. Aku apa lagi terkejut la weh terus lelaju masuk kereta blah dari sana. Hahaha.. risau wehs..teringin nak masuk tapi risau takut kena charge trespassing plak kan..tak memasal kena denda ke apa ke nanti...huk3x..

Di sini disertakan link Butterfli Lodge, Queenstown kepada yang berminat: http://www.butterfli.co.nz/