Pages

Ads 468x60px

Labels

Wednesday, 16 November 2011

Kecuakkan yang berganda-ganda


Salam.

Kelas International Comm malam tadi, after second presentation tanpa disangka-sangka lecturer kitorang telah berikan kertas test haritu berserta dengan markahnya sekali. Phewww...tak semena-mena kami satu kelas jadi tak keruan. Bermacam-macam perasaan bercampur-baur, ada excited, cuak, nervous dan macam-macam lagi la. Mula-mula lecturer ni bagi la tau score markah tertinggi sekali ialah 19/20 then the lowest among alls is 3/20..WHAT!!??? 3 OVER 20...damm..time ni semua orang punya muka dah jadi kelat, sekelat-kelatnya la...termasuk la I..semua muka tak pandang depan dah time ni...

I pun dah tak boleh nak duduk diam sebab I tau macam mana I buat untuk test haritu. Seriously, I banyak hentam je...haha..siap malam-malam mimpi dapat markah paling teruk skali dalam kelas...ahahahaha...

what do you expect from pure sciences student to answer communication...it's really difficult you know...and you want to know why?? Because, in sciences especially in Biology, we tend to answer specifically  in that particular of area...compared to communication or sociology, the area of study are so broaden and general...but thank God, Alhamdulillah...I'm not the person that get the lowest mark...and frankly, I'm quite shocked because I've got better mark from the mass comm students itself. Bukan nak bermegah, tapi at least my spirit to further in this field tak la down sangat kan...walaupun my English berterabur kalah budak SPM..haha...well, I'm promise to myself to improve my English seriously...For now, I can sleep in the smile face...hahaha... :P

Tuesday, 15 November 2011

secebis perkongsian hati ini... :)

Salam alaik...

Lama betul tak singgah di blog ni...nampaknya sudah bersawang bercampur dengan hutan rimba skali..kih kih..well, harini saje je nak mencoret walaupun tanpa hala tuju yang jelas...minat untuk menulis tu ada, dan kadang-kadang banyak je idea nak tulis mengenai kehidupan sekeliling cuma sifat kemalasan untuk menaip tu menggunung lebih dari segala-galanya...aisshhh, nauzubillah...

Semalam ada tengok program jemputan umrah di oasis tv by Astro...ada seorang pesakit kanser tulang (bone cancer) ni maybe dalam tahap yang agak kritikal dah rasanya. Umurnya baru mencecah 16 tahun, namun begitu beliau sangat tabah dan redha dengan segala ketentuan Ilahi. Beliau tetap bersemangat meneruskan pelajarannya dan membantu ibunya membuat kerja rumah. Dihospital yang beliau menerima rawatan, ada sebuah yayasan NGO yang membantu menjayakan hasrat atau keinginan anak-anak atau pesakit. Dan mereka bertanyakan pada pesakit ini, apakah yang amat beliau hajatkan. Pesakit ini telah memberitahu bahawa beliau teringin untuk menunaikan umrah. Namun begitu, mereka memberitahu bahawa hajatnya terlalu besar dan memakan kos yang tinggi. 


Justeru itu, pesakit ini berkata bahawa beliau teringin sangat untuk berjumpa dengan Tun Mahathir Mohamad, mantan Perdana Menteri Malaysia yang ke-4. Selepas beberapa hari, beliau menerima berita gembira bahawa Tun sudi bertemu dengannya. Beliau berasa sungguh gembira dan kata ibunya, mereka lihat satu semangat lain dalam diri pesakit ini. Beliau makan dengan selera sekali dan wajahnya amat berseri-seri. Maka segala persiapan dibuat untuk bertemu dengan Tun. Pada hari kejadian beliau berbual panjang dengan Tun, malah beliau sempat bertanya pada Tun, sebagai seorang doktor adakah Tun boleh memberinya ubat untuk penyakitnya ini, dan Tun berseloroh mengatakan certificate doktornya sudah ditarik balik dan beliau hanya boleh berikan panadol sahaja padanya....dan semua yang berada di situ ketawa mendengarnya. Diakhir pertemuan mereka, Tun sempat berpesan padanya bahawa jangan sesekali berputus asa, sentiasa berfikiran positif dan BANYAKKAN MENULIS.  

Selepas daripada perjumpaannya dengan Tun, beliau (pesakit kanser) menulis kisah riwayat hidupnya sehinggan Tamat. Alhamdulillah hajat beliau utk ke Tanah Suci juga tercapai apabila terpilih dalam program Jemputan Umrah Astro sebelum menghembuskan nafas yang terakhirnya. Pada Febuary lalu, beliau telah menghembuskan nafasnya yang terakhir di sisi pangkuan keluarga. Semoga arwah ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. Al-Fatihah.

Di sini kita boleh lihat bagaimana semangat seseorang pemimpin itu boleh menyinari hidup seorang yang lain amatlah dikagumi. Begitu juga denga kita, mungkin dengan hanya sedikit pertolongan atau senyuman ikhlas kita dapat membahagiakan hidup orang lain. Saya tertarik dengan nasihat yang diberikan oleh Tun, iaitu banyakkan menulis. Mungkin dengan menulis, otak kita akan sentiasa berfikir dan alert dengan persekitaran. Dan ia juga dapat menjana pemikiran yang kreatif dan kritis. Menerusi penulisan, kita akan lebih inginkan pengetahuan. ya, nasihat ini juga pernah sy dengar daripada bapa sy. Menulislah dari hati dan bukan kerana ingin membuatkan orang lain impress kepada kita. InsyaAllah lepas ni, jika idea datang mencurah-curah ingin nukilkan ia sepantas yang boleh. 


note: Tun Mahathir Mohamad juga merupakan idola dan pemikir yang saya kagumi di era ini. Teringin bertemu dengan Tun sebelum beliau menutup matanya. (^_^)



Sunday, 12 June 2011

~tujuan blog ini~

Salam.

well, ni bukan la my 1st blog sbnarya....tp blog ni khas utk ak coretkan momento or yg seangkatan dgn nye lah ye....blog yg satu lg tu plak khas utk sesuatu karya yg ak nukilkan dalam keadaan tertentu..cheewwaaahh...bajet mcm sasterawan negara la plak kan...hahaa...xkisah la..yg penting tu ak punya blog, bukan korang...so, apa org nak kisahkan...bukannya ada ak susahkan orang lain pun kan...hehe
sebelum ni ak suka menulis dlm blog kat friendster, well now dh upgrade skit guna blogger...

bg ak, blog ni like diari la...apa2 yg ak rasa nk curahkan or nak lepaskan adalah through blog ni la...xkisah la kisah sedih ke, gembira ke, suam2 kuku je ke...kannnn...kalau diari berbentuk buku2 tu plak malas ak nak tulis n susah kalau letak rata2 karang hilang plak..tu yg xbest bila guna buku...kalo guna blog ni kat mana2 kita pergi pon bleh baca n update segala2nya...hehe..
mudah dan pantas kan.... i like semuanya di hujung jari... (^^,)

Quotes Myspace Comments
MyNiceSpace.com

Saturday, 11 June 2011

___ikatan silaturrahim yang terjalin___

 Salam.....
well untuk hari ni mood ak nak tlis dlm bm pula okey.... :)
bahasa menunjukkan bangsa, tak gitu??!!! 

ok, tengok pada tajuk entri kali ini ia adalah berkaitan dengan silaturrahim kan?? ni ceritanya....
hari ini, ak menemani mama pergi ke majlis hari jadi kawan pejabatnya dekat restoran rebung, bangsar..ala2 hi tea la kan...sebab majlis tu mula dlm pukul 4 ptg. Mcm biasa la, ak lah drivernyer kan...dgn confident nyer kitorg gerak la ke sana...dh sampai kat bangsar, ak tnya mama kat mana restorannya..mama pon bg la instruction, jalan straight masuk kiri then kanan then straight don't belok2..pastu?? mama pon leh cakap "eyh, xsure la plak mana jalannya.." hohoho...sudah...mcm mana ak nk cari ni?? ahhh redah je la kan...masuk sana masuk sini..at last, alhamdulillah jumpa la gak kan..upanya2 tepi jalan, waaaa parking plak susah...adeyh..mcm2 hal la...then ak nampak tetamu yg lain main parking je tepi jalan restoran tu, ak pon apa lg menyelit la skali...ngeee... ;P

restoran rebung, jalan maarof bangsar ni boleh tahan gak...ala2 restoran di tgh2 rimba pon ada sebab dikelilingi dengan pokok2 n open air...restoran ni kepunyaan chef ismail.. knal x sape tu?? lorh...chef yg agak2 famous kat tv tu la...
decoration utk majlis ni tema nya mickey mouse..ada yg pakai cekak telinga mickey mouse...dan setiap org dpt goodies bag mickey mouse...mula2 pergi tu, ingatkan sambutan untuk budak yg umur ala2 4-6 tahun la kan..then ak tnya la mama, mana anak yang nak diraikan tu?? mama pon tunjuk...eyhhhh??!! dia tengah didukung oleh neneknya...ahaha..baru setahun rupanya....hehe..ok la baby, happy birthday AVI... (^_^)
dlm majlis ni, ramai kwn2 mama yg dtg gak...dulu ak memang xknal kwn2 mama n abah..serious...then after ak join rombongan umrah company mama n abah, baru la ak knal satu per satu kwn depa..adik2 ak mcm afiq n afiqah, lg advance dr ak..diorg siap knal anak2 kwn mama n abah lg tu...adeyh, mesra alam sgt la diorg tu....hehe
ok back to cerita kwn2 mama, yg dtg majlis td pun ada geng2 yg join umrah skali dulu...sejak balik umrah xpernah jumpa diorg lg, kebetulan terjumpa time majlis arini...apa lg, masing2 berceloteh memanjang la...and alhamdulillah, ak mesra dgn diorg semua....anak2 diorg pon masih igt ak lg..terharu betul....ak rasa seronok dpt bermesra n berkenal2an dgn officemate mama...diorg pon dh anggap kitorg ni mcm anak2 diorg je...xsabar nak tunggu family day company tu plak, or yg paling2 pon family day berita harian la...

rasa sgt bersyukur dengan ikatan silaturrahim yang terjalin... (^_^)

p/s: iqah, td syafiqah tanya "mana kakak afiqah?"...hehe..so comel kan..

^__felt like wanna fainted but excited plus happy__ ^

Salam and greeting to all...

well this is gonna be my first entry to my new blog which is more private to me...

frankly speaking, I'm not really good in english, my grammar really sucks ...but I wanna give a try to write in english...we'll learn from mistake aite??
so, if there's anything grammar mistake just ignore it ok..hehe...

anyway, I just want to wrote about what had happen today...last evening I went to my office (or ble dikira sbg ex-office kot??) to sumbit my freelance work...yeah, well now I'm working at my home...
actually everytime when I go to my office, I'll make sure to not berselisih with my ex boss...its not because of what, it just I owe her to much..naaa, its not about the money, but its sumthing like budi or jasa...I felt guilty because I quit the job before my contract finish.....I hv to resigned due to certain factors...but, she's so nice to me...dammmmnn...at my last day of work she told me that, if in the future I'm not busy with my assignments and classes, please do cantact her back....see,how good she is right....

I admit it, 1st time working with her, I always hv a conflict with my boss..haha...xpercaya kan?? but yeah..at that time I felt like a loser because she always called me to see her in her room and scolded me...of course la kan if you do a mistake mesti la kna tegur kan...lg2 when we are new and freshies...
but today, she saw me and yeah of course we have a chat juz for a while...she ask me what I'm doing right know and bla bla bla...and I said I juz lay back lazily at my home hahaha...ya lor now kan sem break....its about 5 months break ok...my class will start back on this september...

then the part that make me feel like wanna to faint is when she said that she will ask her senior editor to give another projects and they will give as much as they can to me...what??!! omg, u know what, become a freelancer is much more harder rather then u work at the office okay....well, for this job I really need focus, and higher concentration and used a few software to check about all the scientific terms... 

but I'm not gonna reject this project okay..rezeki mana boleh tolakkan.. ^_^
Alhamdulillah, thank God Almighty, because give me a chance to have an experienced and meet all this people in my life..I feel so blessed.. (^_-)

p/s: my first boss also a women...both my ex-boss is so nice, kind and caring but they're perfectionist... ;P