Pages

Ads 468x60px

Labels

Monday, 15 April 2013

Travelog Korea - Hari 7 (part 2) - Itaewon, 63 Building

Setelah tour ke DMZ tamat, tourist guide bagitau yang diorang akan drop kitorg di dua tempat samada di Itaewon atau City Hall. Maka kitorg ambil keputusan untuk turun di Itaewon memandangkan di situ ada masjid dan restoran makanan halal. Sampai je kat sana, berdasarkan peta bandar Itaewon yang kitorg ada, misi mencari masjid bermula kerana pada waktu tu sudah masuk waktu Zohor. Alhamdulillah, jalan nak ke sana tak la susah pun. On the way tu boleh pulak terserempak dengan satu family dari Malaysia yang kitorg jumpa di Nami Island semalam. Hai makcik...hai opah...giitteeww...

Masjid Seoul di Itaewon


Makan tengah hari


Nyummy...alhamdulillah kenyang perut, hati girang...


Perjalanan diteruskan ke 63 Building yang bertentangan dengan Hangang River. Gigih tau kitorg mengharungi kesejukan malam pada suhu -9 degree celcius. Hajat dihati mahu naik Hangang Cruise tetapi memandangkan angin yang kuat di kala suhu jatuh negative degree, terpaksalah membatalkan sahaja hajat itu. Den dah tak sanggup...ahaha..63 building ni senang je nak cari sebab bangunan dia adalah yang paling tinggi kat area Yeouido Park dan berwarna keemasan.

63 Building is a skyscraper on Yeouido island, overlooking the Han River in Seoul, South Korea.

Di 63 Building, ada Sky Art, Sea World, IMAX theater dan  Wax Museum. Kitorg pilih untuk ke Wax Museum dan Sky Art dengan harga krw30,000 ++ untuk dua-dua tempat.
 
 

 

Pemandangan dari skyart 63 Building. Dapat dilihat Hangang River dan pemandangan bandar Seoul di waktu malam. Rupa-rupanya jammed jugak Seoul ni kebetulan esok tu adalah public holidays iaitu Chinese Lunar New Year. Berbondon-bondon la orang nak balik kampung..ye idok?! Bayangkan betapa tingginya deck Skyart ni hinggakan Namsan Tower juga turut kelihatan...2 comments: